BLOG

KAKO PODRŽATI PRAVO NA IZBOR HRANE KOJU KONZUMIRAMO?

Aleksandar Bogunović, Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju Sektora poljoprivrede u PKS
8. marta 2018.

Pisanje bloga o pravu na izbor i o tome na koji način obezbediti domaćim potrošačima to pravo, prihvatio sam iz dva razloga. Prvi je jer smatram da domaći potrošači, u odnosu na evropske, ne treba da budu uskraćeni za informacije, posebno imajući u vidu da su informacije ključan faktor u formiranju mišljenja i donošenju odluka o kupovini konkretnog proizvoda. Drugi razlog leži u činjenici da se izborom konkretnog proizvoda pruža direktna podrška domaćim proizvođačima, a time i privredi.

Kako onda ne podržati pravo na izbor?

Sektor za poljoprivredu PKS radi na unapređenju i jačanju sektora poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije. To znači kako pružanje podrške u proizvodnji primarnih poljoprivrednih proizvoda tako i u njihovoj daljoj preradi i prodaji. Danas se podrazumeva da svi poljoprivredno-prehrambeni proizvodi, koji se nalaze na tržištu, ispunjavaju uslove bezbednosti hrane. To praktično znači da se slični proizvodi razlikuju uglavnom po ceni, kvalitetu i izgledu.

Kako onda prepoznati i odabrati onaj pravi?

Označavanje proizvoda dobrovoljnom oznakom Dunav Soja primenjuje se na prehrambenim proizvodima koji u svom procesu koriste soju koja nije genetski modifikovana i domaću sirovinu. Istovremeno, ovu oznaku stavljaju samo oni proizvođači koji imaju soju kao sirovinu. Tačno je da u Srbiji nije dozvoljena proizvodnja GMO, i da svi proizvodi, napravljeni od domaćih sirovina ostaju BEZ GMO.
Ipak, odabirom proizvoda sa dobrovoljnom BEZ GMO Dunav soja oznakom, dajemo našim proizvodima mogućnost boljeg pozicioniranja na tržištu upravo kroz isticanje posebnosti koju kao zemlja BEZ GMO imamo. Ovo je sigurno i jedan od kvalitetnih načina da se sačuva naših 50.000 proizvođača soje, da im se da identitet i poveća vrednost naših proizvoda.

Naša šansa na evropskom tržištu je u kvalitetu i veoma je važno da sačuvamo i iskoristimo prednost koju imamo kao lideri u proizvodnji soje i hrane BEZ GMO. Prepoznajući značaj rada udruženja Dunav Soja, Privredna komora Srbije dala je svoj glas „za“ dobrovoljnoj BEZ GMO Dunav soja oznaci.

Da li ćete i vi?