BLOG

SVESNO BIRAM BEZ GMO, A VI?

Danijela Buzurović, Urednik i voditelj emisije Exkluziv, TV Prva
20. juna 2018.

Kada se ugase reflektori i kamere, kad nestanu šminka i visoke potpetice, ja preuzimam najzahtevniju ulogu od svih – biti mama. Osim brige o vaspitanju, u današnje vreme poseban izazov je kako detetu stvoriti dobre navike u ishrani. Kako od mnoštva izbora koji vrište sa rafova u prodavnici ili televizijskog ekrana odabrati najbolji? I tu prvenstveno mislim na ukus i nutritivni sadržaj, a ponajmanje na ambalažu ili izgled.

Kako da znamo da smo načinili pravi izbor? Čije preporuke poslušati, čijem sudu verovati? Kako na kraju dana kada su zatvorene pijace naći pandan prirodnoj hrani u velikim supermarketima?

Proizvođači se uglavnom utrkuju ko će napraviti ukusniji, ali ne i kvalitetniji proizvod, ko će imati lepše, modernije pakovanje, ko će osmisliti naziv proizvoda koji će privući što veći broj potrošača. Ipak, u svoj toj „marketing trci“, ponekad zaboravljamo pravi razlog zašto kupujemo baš određeni proizvod, i zašto baš određenom brendu dajemo poverenje. Da li je na izgled savršen proizvod, savršene boje i veličine (pri tom često veće od onakve kakav bi trebalo da je proizvod), ujedno i potvrda kvaliteta i originalnog ukusa? Često nije.

A tu je i uvek aktuelna priča oko (BEZ)GMO. U medijima je ima sasvim dovoljno, možda čak i previše u poslednje vreme. Ali, sa druge strane, kako ćemo doneti pravilnu odluku, ako se o nekoj temi ne piše, ako se ne pominje u javnosti? Kako će se edukovati potrošači ako im se ne pruži informacija? Da li ćemo da konzumiramo GMO ili ne, odluka je koja je individualna. Ali, smatram da svako mora da ima pravo na informaciju kako bi bio u stanju da donese odluku za koju smatra da je ispravna. Lično, protivnik sam GMO-a i trudim se da imam relativno zdrave navike kad je u pitanju ishrana. Uvek za svoju porodicu biram BEZ GMO proizveden proizvod. Ako je i domaći, još bolje. I baš zato podržavam mogućnost da se proizvodi označavaju standardima koji zaista garantuju kvalitet. Kao mama dvoje dece, kao potrošač u Srbiji, smatram da treba da imam pravo da napravim najbolji izbor za sebe i svoju porodicu!  Jer, i moj glas se računa i može imati veliki uticaj na druge, zar ne?!