BLOG

BEZ GMO oznaka za naše pravo da znamo šta jedemo

Vesna Zečević, Nutricionista i predsednica Udruzenja dijeteticara-nutricionista predskolskih ustanova Srbije
20. juna 2018.

Ekspanzija razvoja biotehnologije proizvodnje hrane i globalizacija svetskog tržišta hrane, bez obzira na zakonske regulative pojedinih zemalja koje zabranjuju proizvodnju i uvoz hrane sa GMO,  dovodi u pitanje  prisustvo  iste i u zemljama sa nultom tolerancijom za hranu sa GMO, među kojima je i naša zemlja.

Činjenica da se uvozi hrana životinjskog porekla, sa tržišta na kojima se GM kulture koriste kao stočna hrana, kao i dostupnost informacija  da su GM kulture štetne po zdravlje, opravdano izazivaju zabrinutost  jednog dela javnosti.

U prilog navedenom je i  činjenica da iz godine u godinu raste broj  dece sa alergijama  na pojedine  ili više namirnica, kao i broj dece sa poremećajima varenja hrane i metaboličkim sindromom, neminovno ukazuju na  posledice dodataka  hrani, koje menjaju njena svojstva.

Iz svega navedenog proističe potreba za elementarnim pravima potrošača na informaciju, odnosno označavanjem hrane bez GMO, ili pak eventualno mogućem prisustvu istih u prehrambenim proizvodima.

S druge strane  umesto  uvoza hrane i prodaje značajnih zemljišnih površina, koristšćenje  resursa  – ogromnih površina zapuštenog zemljišta za proizvodnju organske hrane, koja  podrazumeva  da se ne koriste GMO, sintetička đubriva, herbicidi i pesticidi, kao i da se stoka i živina hrane organskim namirnicama, za potrebe domaćeg tržišta, doprinelo bi  zdravstveno bezbednoj i kvalitetnoj ishrani stanovništva.

Strategija države trebala bi biti usmerena i na ovaj segment, jer osim zdravstvenog to je i ekonomsko pitanje.